HTML

Csókol: Chef néni

Negyed évszázad után hirtelen ráeszméltem, hogy chef szeretnék lenni. Így hozzákezdtem főzőtudományom fejlesztéséhez...

Friss topikok

Linkblog

Csak könnyedén - almás piskóta

2009.09.02. 20:17 :: Chef Néni

Nos, a fiúknak jár a kényesztetés, így egy nagyon egyszerű kis desszertet készítettem nekik, mert hát nekem is jár szabadság alatt a pihenés, senki ne várjon tőlem különleges tortákat és egyebeket. Különösen, hogy már úgy érzem magam, mint egy hadikonyhán, már ami a mosogatnivalót illeti. Persze, ha nem főznék, minden egyszerűbb lenne, ugyanakkor nem lenne blogom sem (vagy írhatnék egyet Hogyan henyéljünk? témában...), és így tovább...

Szóval: egyszerű piskóta tésztát készítek (haladók ugorhatnak), lásd:

  • 6 darab tojás,
  • 6 ek cukor,
  • 3 ek liszt,
  • 4 ek rétesliszt,
  • 1 tk szódabikarbóna,
  • 1 csipet só.

Azt Édesanyámtól tanultam, hogy egy csipet só kell a tojásfehérjéhez, mert fényesebb lesz, hát én meg azt mondom, ezen ne múljon a ragyogás. Szóval a tojás fehérjét keményre felverem a csipet sóval, majd hozzáadom a cukrot, majd a tojássárgáját. A hivatalos alap piskóta tészta ugye 6 ek lisztet ír, de egy kis rétesliszttel mégis különlegesebb, mivel azonban azt nem lehet úgy púpozni, kap egy plusz kanálnyit. (Hja, ez is egy alap trükk: a liszt legyen púposabb, mint a cukor, a cukor ugyanis nehezebb, itt pedig kilóra megyünk, nem térfogatra...) Ezt óvatosan, "hogy össze ne törjön a hab", összekeverem a szódabikarbónával hintett liszttel.

Aztán, veszek úgy 8 darab közepes méretű, egy hangyányit savanykásabb almát, amit megpucolok, és gerezdekre vágok. A sütőpapírral (Ebben azt szeretem, hogy soha sehol nem írták - már amiket olvastam -, hogy a tepsit kenjük be vajjal, s úgy helyezzük rá a sütőpapírt, szóval most tessék, itt a nyoma, így kell csinálni.) kibélelt tepsibe (ez az átlagos, magas falú, úgy 45*25 centis tepsi, de ne kérje rajtam senki számon, hogy nem mértem le) belerakjuk az almagerezdeket, meghintjük cukorral és fahéjjal, majd erre megy rá a massza.

Az előmelegített, 200 fokos sütőben megsütöm, ha kicsit kihűlt, megfordítom, és a tetejére vanília pudingot öntök. A puding ne legyen túl folyós, mert ha átküzdi magát az almán, egy trutyivá omlasztja a tésztát, és az - mint a leírásból bizonyára kitűnik - nem jó.

Ha ez megvan, bevágjuk a hűtőbe, és hogy több legyet üssünk egy csapásra, iszunk egy jó kis hideg házisört. :)

Tejszínhabot lehet hozzá adni, meg a tetejét díszítgetni, de higgyétek el, ez így parasztosan is jóóó.

 És még valami: ha a hatalmas olvasótáboromból valaki rákeresett az említett zenekarra, és esetleg belehallgatott a dalokba, az írja meg a véleményét. Bár megemlíteném, az új lemez sokkal, de sokkal jobb lesz, és szép lenne azt mondani, hogy azért, mert Chef néni gondoskodik a bandáról, de sajnos azért erről szó sincs. Inkább a sör...

1 komment

Címkék: almás piskóta almás sütemény pudingos sütemény piskóta tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://chefneni.blog.hu/api/trackback/id/tr511356127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág47 2010.08.11. 18:59:54

Ez olyan jónak, egyszerűnek, tűnik, ki fogom próbálni, még lehet, hogy ma, mert férjemuram valami édeset és almásat kíván! :)
süti beállítások módosítása