HTML

Csókol: Chef néni

Negyed évszázad után hirtelen ráeszméltem, hogy chef szeretnék lenni. Így hozzákezdtem főzőtudományom fejlesztéséhez...

Friss topikok

Linkblog

Palóc (Mikszáth) leves

2009.09.01. 15:33 :: Chef Néni

S lőn, visszatértem. Kulcson, egy Dunára néző házikóban múlatom az időt egy zenekar, nos, hogy is mondjuk, házi szakácsaként? :) A zenekar neve legyen titok, de annyit tudhattok róla, hogy stílusa nehezen behatárolható: Stílusa "táplálkozik a 70-es évek jellegzetes hippi világától kezdve a korai klasszikus progresszív-rockzenén át a népzenei, az alternatív és a drum’n bass motívumokig valamennyiből, amik végül az együttes közös zeneszerzői, zenealkotási módjai során forrnak össze. Az eredeti hangzásvilágot a szürrealista dalszövegek emelik magasabb szintre." (No, mindenesetre, aki jól tud guglizni, az rátalál, s hallgassa szeretettel. :)

Na szóval, itt főzőcskézek, meg pecázgatok, de a halászlé elmarad, figyelembe véve, hogy tegnap egy akkora halat fogtam, hogy a horgászathoz használt 10-15 giliszta súlyban simán lepipálta. Ámde főztem Palóc levest, vagy ahogy még szintén ismerik, Mikszáth levest.

S mint hogy Mr. Stoczek utáni első híresség említése ezennel megtörtént, jöjjön hát egy részlet Szakál László: Hírek emberek híres receptjei című könyvből. És ha ez alapján még nem gondolnád, hogy érdemes egy hosszabb délutánt szánni e könyv elolvasására, hát magadra vess. :) (Mivel a Google nem dobja ki: Zrínyi Nyomda Kiadója 1990).

Tehát néhány sor Mikszáthról: "A kezdet nagyon semantikus. Az apa birtokos nemes, de szegény. A fiú parasztok közt, csaknem paraszti életszinten nevelkedik. A tanulást is csak anyja erőlteti, az ő kedvéért leérettségizik, jogot tanul, de az áhított ügyvédi vizsgáig már nem jut el. Kistisztviselőként főnőke lányába szeret bele, a leánykérés hivatalos aktában történik, amelyet a zord főnök és atya a szokásától eltérően nem ír olvasatlanul alá. A lányt persze nem adják, de ő megszökteti, eltartani nem tudja, így az egész akció kudarccal, válással végződik.

Ám vannak az életben váratlan fordulatok. a lusta hivatalnokról kiderül, hogy nem csupán tehetséges, hanem emellett igen szorgalmas író, újságíró. Egy nagyon hasznosnak bizonyult szegedi kitérővel pályája elképesztően meredek ívben emelkedik. És amikor nemcsak hazájában, hanem másutt is ráterelődik a figyelem, összeszedi bátorságát és másodszor is megkéri elvált felesége kezét. Az általa írt híres regénynél is különösebb házasság idillikusra sikerül. Három gyerek és nagyon sok írás tanúskodik róla, s hogy a tanúskodás ne legyen egyoldalú, a felség, Mauks Ilona is megírta az egészet saját nézőpontjából."

Nos, nem csoda, hogy akiért Theodor Roosevelt hazánkba utazott, az a kor nagy szakácsát is megihlette: Gundel János alkotta meg 1892-ben Mikszáth tiszteletére a palóc levest.

A könyvben elolvasható a recept, mivel ez azonban (sajnos? :) ) nem Gundel János, hanem Chef néni blogja, íme az én, csak némileg különböző receptem:

Pörköltalap

  • 3 ek mangalicazsír
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 kg sertéscomb
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 1 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 ek gulyáskrém
  • só, törött bors, őrölt kömény, pirospaprika

Palóc leveshez

  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 6 közepes burgonya
  • 25 dkg zöldbab
  • 1/2 l tejföl
  • 1 kanál liszt
  • kapor

A zsíron puhára pirítom a vöröshagymát, majd levéve a tűzről, pirospaprikát keverek hozzá, hogy szép piros legyen néki a színe. :) Hozzáadom a sertéscombot (én kb. 1,5*2 cm-es hasábokra vágom), majd sózom, borsozom, 1 teáskanál őrölt köményt rakok hozzá, aztán jön a párolás. (Itt jegyezném meg, hogy mindenkinek, akit a főzés egy kicsit is érdekel, ajánlom Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek című könyvét, melynek alaposságáról mindent elmond, hogy a Műszaki Kiadó adja ki... Szóval e könyvből majd sok okosságot idézek.)

Párolás
Párolásnak nevezzük azt a hőbehatási eljárást, amikor rövid lében vagy mártásban, fedő alatt puhítjuk meg ételeinket. A párolást végezhetjük fedő nélkül is. Ebben az esetben bizonyos idő múlva a folyadék elpárolog, az anyagok lepirulnak. Így kellemes pörzsanyagokat kapunk. A lepirított anyagokat ezután felöntjük folyadékkal, és folytatjuk a párolást.

 

Ahogy Pető írja, a párolás, pirítás műveletét folyamatosan kell végezni. Így a rövid lében történő párolás mellett kialakulnak a pörköltre jellemző pörzsanyagok.

És az ugye jó. :)

Én egy ideig (mondjuk fél óra) így elszórakozom a hússal, majd hozzáadom a felkarikázott erős paprikát, a kockára vágott paradicsomot és paprikát, valamint egy kis gulyáskrémet is adok hozzá, mert megszoktam, hogy az jó.

Ha a hús nagyjából elkészült, akkor komoly döntés előtt állunk. Egyfelől dönthetünk úgy, hogy külön-külön megfőzzük a 3 centisre felvagdosott zöldbabot, a kockákra vágott burgonyát, valamint a szintén felkockázott sárgarépát és fehérrépát. Ez a kevésbé kockázatos, de véleményem szerint kevésbé ízletes változat.

A másik (l. ízletesebb) verzió szerint a vízzel felöntött pörkölthöz előbb a zöldbabot adom hozzá, majd kicsit később a sárgarépát és a fehérrépát, végül, amikor ezek már majdnem puhák, akkor hozzáadom még a burgonyát, s így főzöm össze. Itt tapasztalataim szerint nem nagyon lehet pontosan belőni a megfelelő időt, mert a zöldségek fajtájától, minőségétől is függ. Szóval próba, szerencse, de általában ez be szokott jönni. :)

Végül tejfölös habarást készítek.

Tejfölös habarás
Tejfölhöz habverővel keverjük hozzá a szükséges mennyiségű lisztet. Hozzámerünk 1-2 merőkanál levest, s tovább keverjük, majd ezt szűrőn keresztül, folyamatos keverés mellett adjuk a leveshez. És így nem lesz csomós.

 

Ha ez is megvan, akkor megszórjuk kaporral. Ezt ne sajnáljuk ki belőle, mert ez teszi igazán különlegessé. (De persze, ha elsőre nem jött volna össze, még később is rakhatunk kaport a levesbe.) A legjobb a friss kapor, de kapható apróra vágott, fagyasztott kapor is, ami sokkal jobban megőrzi az ízét, mint a szárított, szóval inkább azt ajánlom.

Még egy fontos dolog: másnap még finomabb.

"Ekkor azután tálaljuk, s kiosztjuk megérő barátaink között, akik közel állnak a szívünkhöz." /In: Szakál/

A zenekar megette. :)

Szólj hozzá!

Címkék: párolás palóc leves mikszáth leves pörköltalap pörkölt alap tejfölös habarás

A bejegyzés trackback címe:

https://chefneni.blog.hu/api/trackback/id/tr951353113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása