Vasárnap kis evés-ivást rendeztünk a barátainknak. Készítettem indiai joghurtos csirkét, de mivel ezzel kapcsolatban csak annyit tudnék megosztani, hogy miként ne csináljuk, inkább ugorjunk a másik kajára, nevezetesen a rakott pennére. (Hozzátenném, hogy vendégeink voltak olyan kedvesek/éhesek, de akkor még korántsem ittasok, hogy a csirkét is pár perc alatt berántották. Ennek ellenére kétségeim vannak afelől, hogy ezzel a kajával igazán maradandót alkottam volna.)
Jöjjön tehát a rakott penne, ami nem csak nagyon finom, de gyorsan össze is lehet dobni, és szinte lehetetlen elrontani.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5-10 dkg szalonna (kedvtől függően)
- 4 apróra vágott fokhagymagerezd
- 30 dkg gépsonka (sznoboknak mangalica, csóróknak disznó)
- 15 szál zöldspárga
- 10 dkg krémsajt (sznoboknak Philadelphia, csóróknak Mackó vagy Retró)
- 10 dkg natúr vajkrém
- 4 dl főzőtejszín
- ½ kg penne
- só, bazsalikom, feketebors
- trappista sajt
A hozzávalók átnézése után azonnal beláthatjuk, hogy csóró változat ide vagy oda, nem egy olcsó kajáról van szó, főleg úgy, hogy egy laza délután és este alatt egy tepsivel be lehet pakolni belőle. Szóval: egy nagyobb serpenyőben pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a csíkokra vágott szalonnát. Mielőtt a közelben ólálkodó éhenkórász (nálam van ilyen) a szalonna illatát érezve lecsapna egy kis kóstolóra, a fakanállal a kezére csapunk, amelyet aztán arra használunk fel, hogy a csíkokra vágott gépsonkát hozzákeverjük az alaphoz. Ehhez jön a fokhagyma, a só és a feketebors, valamint a 3 centisre felvágott zöld spárga. Kicsit pirítgatjuk, majd hozzáadjuk a krémsajtot, a vajkrémet, a főzőtejszínt. Összerottyantjuk, és lehetőség szerint friss, szintén csíkokra vágott bazsalikomot adunk hozzá. (Ha szárított, akkor jó szokás szerint már a borssal együtt beletehetjük a kajába.)
Időközben persze már meg is főztük a pennét (nem kell teljesen megfőzni, de azért már legyen majdnem puha), ezt összekeverjük a fentiekkel, tepsibe tesszük, trappista sajtot reszelünk a tetejére, s úgy 20 percre 200 fokos sütőbe tesszük. És kész is! :)